GNISTEN sprer seg oppover


12. november samlet hele 5.trinn ved Ullerud Skole seg for en felles introduksjon av pilotprosjektet GNIST. Kunstnerne presenterte seg selv og gav elevene en solid innføring i hva de kan forvente seg fremover. Sammen med de dyktige kunstnerne Christine Istad, Guro Sibeko, Martine Johansen, Bendivisk Brænne, og Petter Marius Gundersen skal de i to uker jobbe med foto tekst, lyd og musikk!Alt kan skje!


«Det var en gang en planet som het jorden 2, der kunne allting skje» -Slik starter en av de mange tekstene som elevene genererer i møte med kunstnerne den 2. dagen de møtes. Man kan allerede se og merke at det er blitt tent en ny gnist i det prosjektet videreutvikler og arbeider videre med materiale og tanker fra trinn 1.


Tekstene har 5b selv arbeidet fram etter å ha tegnet dagen før. Stemningen er ikke til å ta feil av: elevene bobler over av engasjement og nysgjerrighet, og forskjellen mellom det ekte og fiktive blir vanskeligere og vanskeligere å skille. Det er nesten som at man rundt seg kan se tekstene og tegningene komme til livet og blir ekte rett foran øynene sine: Frodige pengetrær pryder rommet og en elev får plutselig fire bein og begynner å klatre oppi trærne samtidig som at hun sier nøff. En enhjørning stikker hodet fram før den svever opp blant de rosa skyene. Fra et hjørne kan man se en gris med gult horn som løper vekk fra en stor og sulten banandinosaur. En stor solsikkelampe i midten av rommet skinner opp slik at en den stripete papegøyen kan levere all verdens post på jorden 2.


Elevene møter «Kjell»

I et annet rom er 5A i full gang med å fotografere Kjell, et skjellett, med ipad. Ved å redigere bildet på ipad får Kjell prøvd ut mange forskjellige stiler og karakterer: En elev har gitt Kjell blondt langt hår og en stor rød sløyfe, mens en annen elev har valgt å farge alle tennene hans i forskjellige farger.


Svakt og sterkt

«Det starter svakt, så blir det sterkere og sterkere. Så går det sånn svakt/sterkt. Instrument: fiolin»

5C jobber med Bendik. Elevene får lære å skrive melodier selv ved hjelp av noter og farger og må selv ta stilling til om melodiene skal være triste eller glade. Elevene lærer at de gjennomsiktige notene betyr at tonen holdes lengre enn de notene som er helt svarte. De må også selv velge hvilket instrument som skal brukes og melodien skal gå sakte eller fort. Noen sanger skal spilles høyt og andre spilles svakt: Røde noter betyr sterk Gule noter betyr medium Blå noter betyr høyt


I uke 47 skal elevene på 5. trinn jobbe videre med kunstnerne. Følg med!